Doorwerken tot 65 Jaar of Langer: Wensen en Verwachtingen?

Continuing to work to 65 years or more: Wishes and Expectations? This report discusses the survey question about the expected and desired age at which workers want to retire.

Download PDF:

Tijdens, K.G. (2011) Doorwerken tot 65 Jaar of Langer: Wensen en Verwachtingen? Amsterdam: Rapport van ILC Zorg voor later, Stichting Loonwijzer/WageIndicator, en Universiteit van Amsterdam/AIAS. (NL)

 

Summary:

This report discusses the survey question about the expected and desired age at which workers want to retire. In recent years workers have adjusted their expectations and their wishes regarding the age when they want or expect to stop working


De Loonwijzer enquête op www.loonwijzer.nl bevat sinds een aantal jaren een pagina met enquête vragen over onderwerpen die van belang zijn ILC Zorg voor later en voor de Loonwijzer. Dit rapport gaat in op de enquête vraag naar de verwachte en de gewenste leeftijd waarop werkenden willen stoppen met werken. In de afgelopen jaren hebben werknemers hun wensen en hun verwachtingen bijgesteld ten aanzien van de leeftijd waarop ze wensen dan wel verwachten om te stoppen met werken. De landelijke discussies hebben hun invloed niet gemist op de opvattingen van individuele werknemers. Opvallend is dat de oudste werknemers, in de leeftijdsgroep 60 jaar en ouder, nu sterker dan in 2008 wensen en verwachten dat ze op 65-jarige leeftijd stoppen met werken. De wens om langer door te werken is gering, en ook de verwachting dat ze langer moeten doorwerken is gering. Dit is in tegenstelling tot de wensen en verwachtingen van werknemers onder de 60 jaar. In 2011 wensen zij langer door te werken dan in 2008, maar bovenal verwachten ze dat ze langer dan tot hun 65e levensjaar door zullen moeten werken.

 


Loading...